Роботи-гуманоїди від компанії Fourier Intelligence

515 0

Перший у світі серійно вироблений гуманоїдний робот? Китайська стартап-компанія Fourier Intelligence націлилася на двоногих роботів із штучним інтелектом

Компанія Fourier Intelligence – це технологічна компанія, яка з 2015 року впроваджує креативність у розробку екзоскелетів та реабілітаційних роботів. Разом з дослідниками, терапевтами та пацієнтами ми прагнемо до переваги у розробці та переосмисленні рішень у галузі реабілітаційних роботів за допомогою взаємопов'язаних технологій інтелектуальної робототехніки, підвищуючи користувальницький досвід з інтуїтивною та легкою у використанні системою для покращення життя як пацієнтів, так і терапевтів.

Коли Fourier Intelligence представила свого струнка чорного гуманоїдного робота GR-1 на Всесвітній конференції зі штучного інтелекту (WAIC) у Шанхаї в липні, він миттєво вкрав шоу.

Поки світова технологічна спільнота була зациклена на програмному забезпеченні штучного інтелекту (ІІ) з моменту запуску ChatGPT від OpenAI у листопаді, китайський GR-1 - який, як кажуть, здатний ходити на двох ногах зі швидкістю 5 км/год і переносити навантаження 50 кг – нагадав людям про потенціал біпедальних роботів, якими займаються компанії від Tesla до Xiaomi.

Fourier Intelligence GR-1

Для Fourier, стартапу із Шанхаю, GR-1 став несподіваним тріумфом.

"Це безпрецедентна спроба з нашого боку - у нас майже не було жодних точок відліку в технології", - сказав Алекс Гу, засновник та генеральний директор Fourier, у нещодавньому інтерв'ю газеті South China Morning Post у фінансовій столиці Китаю.

Фокус Fourier не завжди був на гуманоїдних роботах. Названа на честь 19-вікового французького математика та фізика Жозефа Фур'є, компанія була спочатку створена у 2015 році в технологічному центрі Шанхаю Чжанцзян з метою розробки реабілітаційних роботів.

Поточні продукти компанії включають вправний велотренажер, бездротову роботизовану рукавичку та серію комп'ютерно керованих пристроїв, які допомагають користувачам відновлювати рух у руках та ногах.

Але, як і багато його колег, 42-річний Гу, механічний інженер і випускник Шанхайського університету Цзяотун, давно мріяв створити свого власного гуманоїдного робота.

Отже, у 2019 році, після того як Fourier привнесла свої інтелектуальні реабілітаційні пристрої до сотень лікарень та медичних закладів більш ніж у 10 країнах та зміцнила свої позиції у цій галузі, Гу вирішив, що настав час розпочати нове підприємство.

Тоді у світі небагато компаній успішно запускали гуманоїдних роботів через високий технологічний бар'єр та витрати на розробку. У США було кілька проектів, включаючи Atlas від Boston Dynamics , відомої своїм роботом-собакою Spot, та Digit від Agility Robotics.

У Китаї більшість компаній обрали шлях розробки легких продуктів, таких як чотириногі роботи. Гу вирішив, що він може зробити краще.

"Багато технологій, які використовуються в роботах для реабілітації, по суті застосовні до гуманоїдних робіт", - сказав Гу. "Гуманоїдним роботам потрібні дуже хороші мотори, які одночасно потужні та легкі, і ми можемо розробляти їх самі."

GR-1 народився у невеликій лабораторії на першому поверсі штаб-квартири Fourier, де група інженерів займалася вдосконаленням та тестуванням робота, коли цей журналіст відвідав їх минулого місяця. Команда досягла значного прориву у 2022 році – три роки після початку проекту – коли їй вдалося підняти 1,65-метрового робота на обидві ноги та змусити його йти.

"Коли ми вперше побачили, як він підвівся, відірвався від підключень і почав самостійно ходити, це було великим натхненням для всіх наших інженерів", - сказав Гу. "Це було схоже на підняття немовляти."

Пізніше Fourier опублікувала онлайн-відео з ходьбою GR-1, отримавши компліменти від багатьох глядачів, а також безліч скептицизму.

"Деякі глядачі за кордоном сказали, що відео згенеровано на комп'ютері", - сказав Гу. "Я розумію, що область все ще знаходиться на ранній стадії, і люди будуть мати різні думки, як і 20 років тому деякі сперечалися, чи зможуть електричні автомобілі рухатися дорогами."

Крім технічних труднощів, дослідники та експерти в галузі робототехніки попереджають, що компанії, як і раніше, стикаються з величезними труднощами в комерціалізації гуманоїдних роботів на ширшому ринку споживачів.

Гуманоїдні роботи здебільшого існують зараз тільки в лабораторіях та надзвичайно дорогі", - сказав Чжан Сяоронг, директор китайського дослідницького інституту Shendu Technology. "Щодо якісна машина може коштувати мільйони юанів."

Ці проблеми не зупинили компанії у їхніх спробах.

Лей Цзюнь, засновник китайського гіганта смартфонів Xiaomi, у серпні 2022 року продемонстрував на сцені першого гуманоїдного робота компанії CyberOne, який, як очікувалося, міг ходити, але не більше.

Менше ніж за два місяці мільярдер та засновник Tesla Ілон Маск представив прототип свого довгоочікуваного робота Optimus під час Дня штучного інтелекту компанії. Він ходив та танцював живцем на сцені. Глядачам також було показано відео, на якому робот виконував завдання, такі як перенесення коробки та переміщення металевих брусків.

Маск заявив на конференції WAIC минулого місяця, що мета Optimus - не "володіти великим інтелектом", а допомагати людям з "нудними, рутинними чи небезпечними завданнями".

Гу сказав, що має схожі погляди з Маском, але додав, що роботи також "можуть стати дуже хорошими друзями людини, надаючи емоційну цінність".

Хоча поточні гуманоїдні роботи все ще мають "великі розриви з людьми як у русі, так і в когнітивних здібностях", розробка моделей великого обсягу тексту (LLM) - це тип програмного забезпечення, на якому базуються ІІ-чати, подібні до ChatGPT, - може стати "епохоутворюючою", сказав Гу.

"LLM дадуть роботам здатність логічного мислення, що зробить їх схожими на людей", - сказав Гу.

Гу підкреслив, що Fourier зосереджуватиметься на розробці апаратної частини, що становить "тіло" роботів, і залишить розробникам ІІ роботу над "мозком". Співзасновник та головний стратегічний офіцер Fourier Зен Ко сказав, що кілька компаній з ІІ вже звернулися з пропозиціями щодо потенційної співпраці в LLM.

"Ми сподіваємося працювати з найбільшими з них і ... як система бути відкритими", - сказав Ко.

Робот GR-1 вже був поставлений у невеликих кількостях до деяких університетів та компаній зі штучного інтелекту для досліджень та розробок, за словами Гу. Він планує розпочати масове виробництво до кінця року та поставити тисячі одиниць у 2024 році.

Маск також заявив минулого року, що виробництво може розпочатися у 2023 році.

Гу очікує, що гуманоїдні роботи Fourier, які, як він сказав, мають великий потенціал у різних сценаріях, включаючи догляд за літніми людьми, освіту та прийом гостей, будуть приносити більше доходу, ніж їхні реабілітаційні роботи, протягом наступних трьох п'яти років.

Тим не менш, до того, як гуманоїдні роботи стануть частиною нашого повсякденного життя, шлях ще довгий, сказав він.

"Не чекайте дива у найближчий рік або близько того – навіть для Tesla потрібно дати їм час для досягнення масового виробництва гуманоїдних роботів", – сказав Гу.

"Але також не недооцінюйте можливість того, що ця річ може стати частиною сімейного життя людей через п'ять чи десять років".

Роботи-гуманоїди від компанії Fourier Intelligence
4.9/5
30
Коментарі (0)

Схожі статті