Економний будинок

2531 0

Сьогодні дуже популярні і затребувані як ніколи будівлі, побудовані за принципом зниження витрат на споживання енергії, які прекрасно поєднуються з комфортним і здоровим мікрокліматом. Це досягається за рахунок використання нових будівельних матеріалів і енергозберігаючих технологій, які здатні забезпечити економію енергії до 70-90%.

Піонерами в енергоефективні будівництві стали такі країни, як Німеччина, Австрія, Франція. Вони зрозуміли, що причиною значних витрат на енергію є неправильна орієнтація будинків відносно сторін світу, недостатнє теплоізоляційне якість зовнішніх стін, складна форма будівель, використання непродуктивних систем обігріву.

І варто тільки усунути ці помилки, як річна потреба в опаленні може знизитися до 15 кВт * год на один квадратний метр замість звичних нам 110-130 кВт * год, які використовують конструкції з несучими стінами завтовшки в 1,5 цегли із цементною штукатуркою, ж / б фундаментом, металопластиковими вікнами та іншими застарілими рішеннями.

 Європейська класифікація економічних будинків

класифікація економічних будинків

Згідно Європейським стандартам економні будинки нового покоління можна класифікувати наступним чином:

  • Будинки з низьким, економним споживанням енергії . У порівнянні з типовим рішенням, вони використовують на 40-50% енергії менше. У розрахунок береться товщина теплоізоляції 20 см, наявність механічної вентиляції і використання додаткових джерел тепла на основі відновлюваних і невідновлюваних джерелах енергії;
  • Будинки низькоенергетичні , до яких застосовують такі терміни, як будівлі ультранизьким споживання енергії ( ultra low energy house ), "пасивні будинки" ( passive house ) і будинку з нульовим споживанням енергії ( zero-energy house ). Їх зміст вимагає на 70-90% менше енергії в порівнянні зі стандартним будовою.

Різних країнах притаманні різні критерії оцінки низькоенергетичного будівництва в залежності від регіону і клімату, тому вони розробляє свої системи стандартів і будівельні кодекси щодо цих будинків.

Прийнято вважати, що пасивний будинок - це будинок з хорошою теплоізоляцією, досконалої регульованою системою природної вентиляції, мінімальним споживанням теплової та електричної енергії.

Здоровий мікроклімат в ньому підтримується за рахунок енергії сонця, людського тепла і електроприладів. Будинки типу ultra low energy house практично не мають теплових втрат;

  • Будинки, які генерують енергію . Такий тип будівель виробляє електрику для власних потреб, при цьому не тільки покриває свої власні потреби, а й продає залишки енергії регіональним енергокомпаніям;
  • Будинки з нульовим викидом СО2 . Такі проекти використовують поновлювані джерела енергії (сонячні батареї, теплові грунтові насоси), які не призводять до викидів вуглекислого газу, що доводить можливість існування сучасних екологічних стандартів.

Як зробити свій будинок економічним і комфортним для життя

Правильна орієнтація будинку по сторонах світу

орієнтація будинку по сторонах світу

Щоб будинок відповідав сучасним стандартам енергоефективності і економив більшу частину від звичайних витрат на енергоносії, потрібно подбати про те, щоб він був правильно орієнтований відносно сторін світу.

Найціннішою стороною є південь, він гарантує високу полуденне сонце влітку і глибоке проникнення сонця в приміщення взимку. В даному випадку вікна слід обладнувати сонцезахисними жалюзями, додатково використовувати маркізи, звіси дахів і інші сонцезахисні системи. При іншому розташуванні знадобиться більш ефективно утеплювати дах і стіни будівлі, що дозволить компенсувати втрати тепла, що надходить в кімнати з променями сонця.

Захід - сторона, яка найбільш піддається діям опадів і вітру. Сонячні промені в кімнати будуть потрапляти тільки в другій половині дня. З огляду на ці особливості, житлові кімнати краще орієнтувати на південь, а ось підсобні приміщення, їдальню і вітальню можна розташувати в інших напрямках (схід, північ, захід).

компактна конфігурація

компактна конфігурація

Будинок компактної конструкції має свої переваги. Вибір такої концепції обумовлений тим, що він вимагає менших витрат на будівельні роботи та дозволяє економити сімейний бюджет при споживанні енергії. Під час планування потрібно враховувати, що чим більше зовнішня поверхня будівлі при однаковому обсязі приміщень, тим вище втрати тепла. В даному випадку рекомендується виключити наявність всіляких виступів на стінах і ніш, а з західного боку розташувати неопалювані приміщення (гараж, технічні приміщення), які відмінно захистять опалювальну частину будівлі від негативних кліматичних впливів.

Усунути проблемні місця в системі теплопостачання

Як правило, близько 40% тепла йде через стіни, 20% віддають вікна, на підлогу і дах доводиться 10% втрат, вентиляційні втрати будинків з системами, заснованих на природній тязі, складають 30-50%. І щоб створити правильний тепловий баланс у внутрішніх приміщеннях, потрібно ще на початковому етапі будівництва вжити заходів з утеплення будівлі: забезпечити якісну теплоізоляцію стін з обох сторін, даху і основи підлоги з урахуванням його конструкції, встановити системи вентиляції з рекуперацією тепла.

Для економії тепла використовуйте при будівництві будинку Нез'ємну опалубку .

Згідно з нормативами, коефіцієнт опору теплопередачі огороджувальних конструкцій будинку в регіонах України повинен знаходиться в межах 2,1 - 2, 62 м2ºС / Вт. Для даху економного будинку опір теплопередачі повинне бути не менше 6 м2ºС / Вт.

Шумоізоляція і комфорт

Шумоізоляція і комфорт

Комфорт проживання всіх членів сім'ї асоціюється з тишею і спокоєм. Недарма санітарними нормами були встановлені допустимі рівні шуму і нормовані показники для різних видів приміщень. Безпечними для здоров'я людини показники допустимого рівня шуму для нічного часу складають 45 дБ, для денного - 65 дБ. Саме тому ще на початковій стадії проектування слід приділити увагу ефективної шумоізоляції , яка залежить від щільності і структури використовуваних матеріалів.

Системи опалення

Якщо всі роботи з утеплення будинку передбачені і проведені, можна подбати і про вибір економічних систем опалення, які відповідали б новим вимогам і дозволяли істотно економити енергію.

Популярні газові котли з системою терморегуляторів на радіаторах, двоконтурні і одноконтурні котли хоча і виконують свою задачу, але невигідні через постійно зростаючих тарифів на газ. Через це, власники приватних будинків часто переходять на альтернативні рішення - інфрачервоний плівковий обігрівач, у якого ККД становить 92-97%, підключення до твердопаливного котла ТЕРМОАКУМУЛЯТОР , який накопичує тепло і потім поступово віддає його батареям, поновлювані джерела тепла, теплові насоси, використання яких забезпечує економію витрат на опалення до 80% в порівнянні з електронагрівачем.

Пасивне і активне використання сонячної енергії

активне використання сонячної енергії

Сучасне суспільство навчилося використовувати сонячну енергію не тільки пасивно ( застосування склопакетів з коефіцієнтом теплопередачі 1,3 Вт / м2, розташування засклених поверхонь на південну сторону здани я), а й активну. Йдеться про нові автономних технологіях з екологічно чистими системами життєзабезпечення: сонячні батареї, геліосистеми. Їх використовують не тільки для обігріву будинку, але і для гарячого водопостачання.

Побутові електричні прилади і освітлення

Скоротити витрати електроенергії можна за рахунок використання сучасних електроприладів з певним класом енергоспоживання ААА, а також ламп, розроблених на основі LED-технологій. Вони економічні і екологічно безпечні, їх потребляемость в 10 разів менше в порівнянні зі звичайними лампами розжарювання.

Використовуючи всі рекомендації, у вас обов'язково вийде створити економічний будинок, який відповідає сучасним тенденціям.

Економний будинок
4.6/5
31
Коментарі (0)

Схожі статті