Розливне та бутильоване пиво: у чому різниця?

2829 0

Пиво, яке поширене у всьому світі і неймовірно популярне виключно завдяки своєму смаку та аромату, має близько тисячі різновидів (сортів). Їхні смакові характеристики кардинально відрізняються, втім як і рецептура, склад і форма подачі. Що стосується методу подачі, то він може бути розливним та пляшковим.

Але на питання, в чому різниця розливного і бутильованого пива, відповісти однозначно дуже важко. Справа в тому, що на завершальному етапі виробництва хмільна продукція фасується в різну тару: кегі, скляні та ПЕТ-пляшки, банки. Розлив здійснюється з одного танка, це вказує на те, що спочатку у нього характеристики та властивості ідентичні, однак вони можуть змінюватися в залежності від умов зберігання, доставки та термінів придатності.

Придбати натуральне пиво за оптовою ціною можна прямо із заводу: https://berdpivo.com.ua/

Різниця розливного та бутильованого пива: секрет у деталях

Якщо говорити про сорти, які знаходяться в різних ємностях, то слід зазначити, що будь-яке пиво (пастеризоване, непастеризоване, фільтроване, нефільтроване) виробники ллють як споживчу, так і транспортну тару для того, щоб задовольнити потреби різних клієнтів.

В даному випадку різниця між пивом розливним і пляшковим буде тільки в термінах придатності, умовах зберігання та способах доставки, саме ці фактори можуть вплинути на ароматні смакові властивості продукту.

Розливне пиво

Перш ніж розбиратися на відмінності розливного та пляшкового пива, потрібно розуміти, що розлив першого здійснюється в кегі або бочки ємністю до 50 кг, які відкриваються перед продажем.

Для його реалізації кінцевим покупцям потрібне окреме приміщення, яке відповідає санітарним нормам, а також спеціальне розливне обладнання та споживча тара різної ємності. У таких обсягах роблять закупівлі бари, ресторани, паби та інші комерційні підприємства, де велика прохідність покупців.

На думку фахівців кегі - це ідеальна транспортна тара, яка завдяки герметичності, металевим стінкам з хорошим коефіцієнтом теплопровідності та іншим своїм характеристикам здатна зберігати кращі якості готового напою протягом заявленого виробниками терміну. Вона добре підтримує необхідний температурний режим, надійно захищає від згубного впливу сонячних променів та кисню, дозволяє найкращим способом зберегти смакові якості та, звичайно ж, забезпечити надійне транспортування. Особливо це важливо задля непастеризованого напою.

Якщо говорити про термін зберігання, то в закритих кегах натуральне живе пиво може зберігатися до місяця, що пройшов пастеризацію - від 1 до 4 місяців. У відкритому кезі під тиском вуглекислоти пастеризоване та живе пиво зберігається лише до 7 днів, а під тиском повітря – до 10 годин.

Після закінчення цього часу смакові якості слабоалкогольного напою губляться.

При зберіганні ємності слід розташовувати вертикально, при цьому уникати зайвого збовтування, а температурний режим підбирати згідно з рекомендаціями щодо кожного сорту.

Бутильоване пиво

Бутильоване пиво

Щоб вгамувати бажання всіх українських споживачів, заводи-виробники здійснюють розлив готового продукту ще й у невеликі скляні та ПЕТ-пляшки. Вони більш легкі, зручні та портативні порівняно з великими кегами на 20, 30 або 50 кг, а значить – їх комфортно купувати, доставляти невеликі партії без допомоги транспортного засобу та найголовніше – вміст можна вживати прямо з пляшки. Немає сенсу купувати кегу для того, щоб випити келих свіжого ароматного хмільного напою.

Пінне в склотарі

Пиво, упаковане у скляні пляшки різних форм, виглядає досить пристойно з естетичного погляду. Цей посуд стійкий і зручний, він щільно закупорюється надійними кришками, тим самим забезпечуючи стійкість до високого тиску, що виникає під дією напою. Сама сировина є екологічно чистим і безпечним матеріалом, вона не вступає в реакцію з вмістом і не надає шкідливого впливу на продукцію, при цьому чудово зберігає її первісні властивості: смак, колір, насиченість.

Щоб звести негативний вплив часу, зберігати пляшкове пиво з кронен-кришкою краще у вертикальному положенні, досить прохолодному і темному місці.

За дотримання всіх рекомендацій, пінне може зберігатися від кількох тижнів до шести місяців. Неосвітлене зберігається 3 доби, освітлене – до 7 днів, пастеризоване – до року, непастеризоване фільтроване – до 30 і навіть 45 днів, залежно від сорту, “живе” – 8 днів. Щоб не помилитися, при покупці звертайте увагу на етикетку, оскільки термін придатності встановлюють самі виробники в основі марки пінного та технології його виготовлення.

На сьогоднішній день скляна пляшка – найбільш звична тара для простого споживача та для самих творців. Тільки в нашій країні до неї розливається близько 40% вітчизняного пива .

Хмільне у ПЕТ-тарі

Для розливу пива ще використовують ПЕТ-тару, яка не б'ється під час транспортування та розвантаження, має різні дизайнерські концепції, мала вага. Забарвлена ​​в коричневий та зелений кольори, вона знайшла застосування у пивній індустрії. Однак така судина слабо захищена від ультрафіолетового випромінювання і має властивість виділяти діоксид вуглецю, що згубно впливає на якість продукції та скорочує термін її придатності. У такому посуді пиво може зберігатися без зміни споживчих властивостей до двох тижнів і за дотримання всіх умов.

Особливості смаку розливного та бутильованого пива

Ось ми й підійшли до найголовнішого питання, яке пиво краще на смак: розливне чи бутильоване. Скажімо чесно, що помітити різницю між пляшковим та розливним досить складно, особливо якщо були дотримані рекомендації щодо зберігання та використання його після відкриття ємності. Проте, розбіжність може бути.

Шляхом багаторазових досліджень було доведено, що кегі за рахунок своєї герметичності та відсутності прямого впливу сонячних променів чудово зберігають органолептичні показники вмісту. Однак, параметри розливу можуть погіршуватися, якщо недобросовісні продавці безвідповідально ставляться до дотримання санітарних норм, обробки систем та кранів, призначених для розливу цього популярного алкоголю з кег у келихи для подачі клієнтам.

До того ж, потрібно регулярно стежити за герметичністю фітингу після зняття пломби, адже при витоку СО2 напій здатний втрачати насичений смак.

Існує думка, що від судини залежить смак напою і що у склі він завжди якісніший і смачніший. І це не так, адже, як ми вже казали, скло інертний матеріал, він не окислюється і не вступає в реакцію з вмістом, тому в пінному зберігаються всі первісні властивості, закладені пивоварами.

Смак пластику в пиві, розлитого ПЕТ-тару в нормальній ситуації не з'явиться, але при дії спеки, світла, кисню та часу можливе спостереження за легким присмаком. Що краще для вас – вирішуйте самі.

Розливне та бутильоване пиво: у чому різниця?
4.3/5
29
Коментарі (0)

Схожі статті